به گزارش ایسنا مراسم تجلیل از فعالیتهای سید فرید قاسمی با حضور حسین انتظامی، حسن نمکدوست، یونس شکرخواه، فریدون صدیقی، محمد سلطانیفر، سیدغلامرضا کاظمی دینان، گیتا علیآبادی و ... در قالب یازدهمین همایش روابط عمومی الکترونیک برگزار شد.
این مراسم با پخش کلیپی درباره سید فرید قاسمی آغاز شد و در ادامه سخنانی از زندهیاد کاظم معتمدنژاد، محسنیانراد، مطهرینژاد، داود زارعیان، علی اکبر قاضیزاده و مجید رضاییان درباره سید فرید قاسمی خوانده شد.
باقر ساروخانی که به عنوان پدر علم جامعهشناسی ارتباطات ایران شناخته میشود، اولین سخنران این مراسم بود که با اشاره به یازدهمین همایش روابط عمومی الکترونیک به بیان سخنانی دربارهی ارتباطات و جهان الکترونیک پرداخت.
او سپس با اشاره به مراسم تجلیل از سید فرید قاسمی اظهار کرد: تجلیل از بزرگان علم و دانش خوب است. نشان میدهد که جامعه زنده و بیدار است. کارکرد دیگر تجلیل از بزرگان این است که فرزندان جامعه را تحریک میکند و به آنها انگیزه میدهد. سید فرید قاسمی یکی از فرزندان برومند ارتباطات ایران است.
در ادامه حسن نمک دوست، استاد ارتباطات اظهار کرد: دوستان زیادی هستند که به ما در سهم تاریخ مطبوعات ایران و رسانهها کمک میکنند اما دو نفر بیش از سایرین مطرح هستند؛ یکی آقای دکتر پروین و دیگری سید فرید قاسمی. همه ما به نوعی گواهی میدهیم که شخصیت قاسمی برایمان کلیتر، نزدیکتر و آشناتر است؛ البته آقای پروین نیز زحمات بسیاری کشیدند.
این روزنامهنگار با سابقه با طرح این پرسش که «یکی از نشانههای توسعهنیافتگی مطبوعات و رسانهها چیست؟» خاطرنشان کرد: این است که ما یک فرید قاسمی بیشتر نداریم. اگر چه او به تنهایی کار ۱۰ پژوهشگر را انجام داده و خودش مصداق یکی از انسانهای توسعهخواه است اما در واقع متاسفانه تنها یک فرید قاسمی داریم.
او در ادامه یادآور شد: تا زمانی که درک درستی از تاریخ رسانهها نداشته باشیم نمیتوانیم ادعا کنیم که رسانهها را میشناسیم و جامعه را میفهمیم؛ به عنوان مثال شما تاکنون چند فیلم غیرایرانی دیدهاید که قهرمان آنها روزنامه، تلویزیون، کتاب، قطار و ... است؟ در ایران چطور؟ در ایران ما فیلمی نمیبینیم و قصهای نمیخوانیم که قهرمان آن روزنامه، کتاب، رادیو و ... باشد.
نمکدوست در ادامه مطلب بالا خاطرنشان کرد: اینها نشاندهنده این است که جامعه ما نتوانسته این پدیدهها را به خوبی درک کند.
فرید قاسمی زندگیاش را وقت این کرده است که ما رسانهها را بفهمیم چون فهم رسانهها یعنی فهم جامعه و انسانها. من به شخصه بسیار از ایشان به خاطر تلاشی که در این سالها به تنهایی انجام دادهاند سپاسگزارم. او با تعداد قلیلی از همکاران دیگر میکوشند تا فهم ما راجع به رسانه ها افزایش پیدا کند.
نمک دوست در ادامه سخنانش به شخصیت سید فرید قاسمی اشاره و اظهار کرد: او بیش از اندازه منزه، پاک اندیشه و درستکار است.
قاسمی حاضر است آنچه را که به سختی، مشقت و به زحمت به دست میآورد به رایگان عرضه کند و هیچیک از آنها را برای خودش نیندوزد.
او در پایان سخنانش متذکر شد: سید فرید قاسمی با تلاش ۴۰ سالهای که انجام داد بار زیادی را از دوش کسانی که مسؤول هستند، حقوق مسئولیت را دریافت میکنند و با استفاده از این مسئولیت پلههای ترقی را طی میکنند برداشته است و یک تنه کاری را انجام میدهد که یک وزارتخانه باید انجام دهد.
شهیندخت خوارزمی از دیگر سخنرانان این مراسم بود که در سخنانی کوتاه اظهار کرد: در چند روز گذشته که به سید فرید قاسمی فکر میکردم مدام این جمله که چقدر متاسفم که تاکنون آشنایی از نزدیک با ایشان را از دست دادهام در ذهنم تکرار میشد. آنچه که من در ایشان کشف کردم یک نوع یکتایی است. ترکیبی از ویژگیهایی که در دیگران ندیدهام. اولین بار است که در زندگی فردی را میبینم که نزدیک به ۴۰ سال بر روی یک موضوع متمرکز شده است و با دل و جان برای آن کار میکند. ارزش واقعی آثار او را آیندگان متوجه خواهند شد.
او در ادامه یادآور شد: حضور سید فرید قاسمی بسیار موثر ولی پنهان است که این خود نشاندهنده یک شخصت وارسته است. من تصور نمیکنم که او چیزی را برای خودش بخواهد و برای اولین بار است که با آدمی مواجه شدم که منیت در او وجود ندارد و سروپا عشق است.
در ادامه مراسم فریدون صدیقی، استاد ارتباطات متنی که دربارهی سید فرید قاسمی نوشته بود را برای حاضران در مراسم قرائت کرد.
یونس شکرخواه، استاد ارتباطات که از دیگر سخنرانان مراسم تجلیل از ۳۹ سال فعالیت سید فرید قاسمی بود، در ابتدای سخنانش به بیان خاطرهای از او پرداخت و در ادامه فرید قاسمی را ستارهای بر دوش روزنامهنگاری ایران برشمرد.
شکرخواه اظهار کرد: قاسمی از معدود افرادی است که دانش او برای عدم ارتباط ساخته نشده که بگویند غولی در برابر ما ایستاده است. او هم قد ما و در دسترس ماست و من شهادت میدهم که روشن کردن یک شمع در این دنیای تاریک نامرد بی معرفت تنها انگیزه او بوده است.
او سپس به کتابهای سید فرید قاسمی درباره تاریخ مطبوعات اشاره کرد و گفت: آنچه که او در کتابهایش نوشته است سطحیترین طبقهبندیهای او است که در شش یا هفت سطح مطرح شد. من پای طبقهبندیهای ۱۸ سطحی و وجهی او هم از تاریخ مطبوعات ایران نیز نشستهام و زمانی که به او میگویم چرا اینها را کتاب نمیکنی، میگوید دشمن تراشی میشود.
شکرخواه اضافه کرد: سر خودمان را کلاه نگذاریم تا کنون برای او یک واحد تاریخ مطبوعات در دانشگاهها نگذاشتهاند که اگر بگذارند هم خود او نمیآید. همانطور که دکتر نمک دوست گفت قاسمی کار یک مرکز تحقیقاتی و وزارتخانه را انجام داده و تصور نکنید که نمیدانست در اطراف او چه میگذرد کسی که تاریخ مطبوعات را مینویسد آدمشناس نیز هست.
شکرخواه در پایان سخنانش به چند ویژگی دیگر سید فرید قاسمی اشاره و اضافه کرد: توضیحات او برای قطعات خالی پازل روزنامهنگاری ایران است و همیشه کتابهایش را عاری از صفت ارائه کرده و درست همانند دوربین یک مستندساز حرکت میکند و راوی اول شخص نمیشود. از دیگر ویژگیهای او این است که با مخاطب به عنوان یک فرد باهوش که پارامترهایی نیاز دارد برخورد میکند و بسیار مخاطبگراست.
او در ادامه زمان شناس بودن قاسمی را از دیگر ویژگیهای برجسته او بر شمرد و اظهار کرد: به عنوان مثال اولین لوح فشرده درباره تاریخ مطبوعات را او منتشر کرد. همچنین جوش و خروشهای او در بحث دیداری و شنیداری شدن کتابخانه ملی ایران در حوزه دیجیتالیسم هم حاکی از این موضوع بود. از دیگر ویژگیهای او این است که در حوزه توزیع با ناشرهای خاص کار میکند.
شکرخواه در پایان به ویژگیهای هویتی و شخصیتی قاسمی اشاره کرد و سخنانش را با خواندن شعری که به گفته خودش سید فرید قاسمی بارها برای او خوانده است، پایان داد: زندگی هنگامه فریادها است؛ سرگذشت درگذشت یادهاست.
در ادامه محمد سلطانیفر، استاد ارتباطات خاطرنشان کرد: تاکنون دوستان از جفاهایی که نسبت به سید فرید قاسمی شده است زیاد گفتهاند. از اینکه فضاهایی برای ایشان میتوانسته شکل بگیرد ولی خودشان داوطلب نبوده است. در خیلی از موارد در مرکز مطالعات رسانه و برای سخنرانی از ایشان دعوت میکردیم که از هر پنج بار، یک بار پاسخ میداد اما میخواهم به آن زمانهایی اشاره کنم که حضور پیدا میکرد.
او در ادامه مطلب بالا خاطرنشان کرد: زمانهایی که به مرکز مطالعات رسانه میآمد با تاریخ مطبوعات آنچنان موضوع را پرورش میداد که انگار اتفاقاتی که سالها پیش در حوزه مطبوعات رخ داده بود فیالواقع رخ داده است. باعث افتخار ماست که امروز در کنار ایشان باشیم.
در پایان سید فرید قاسمی در سخنانی ضمن تشکر از بانیان و حاضران در این مراسم در سخنانی اظهار کرد: استادان و پیشکسوتان دیگری هستند که لازم بود امروز آنها به جای من تجلیل شوند و اینجا باشند و از آنجا که چند بیماری در یک سال اخیر با من همراه شده است، دوستان من را برگزیدند.
او یادآور شد: در جامعه مرگاندیش جشن هم که برایت میگیرند باید گریه کنی.
او در ادامه سخنانش به قرائت متنی درباره رسانه و ارتباطات پرداخت.
در ادامه این مراسم با حضور حسین انتظامی، کاظمی دینان، ساروخانی، فریدون صدیقی، خوارزمی، یونس شکرخواه و گیتا علیآبادی و ... با اهدای یک تندیس و چندین هدایای دیگر از سید فرید قاسمی تجلیل شد.
در این مراسم حسین انتظامی هم در سخنانی کوتاه اظهار کرد: همه میدانیم که ویژگی اصلی سید فرید قاسمی وجود نازنین او است که به هر شکلی محبتش را به همه ما تقدیم میکند. کتابهای او مدتهاست که سه رقمی شده است و واقعا تاریخ مطبوعات ایران بدون او بی معنی است.
نظر شما